Mi sem tudjuk, mit teszünk 5 perc múlva! // Momentán blogolunk

Momentán blogolunk

Azért az elismerésnek is nagyon tudok örülni

Interjú F. Várkonyi Zsuzsa pszichológussal

2015. augusztus 05. - improggers

F. Várkonyi Zsuzsa, pszichológus minőségében már régóta szerepel a Momentán Társulat Fröccs című előadásában. Kapolcson emellett egy új szerepet is szántak neki: Főhős volt, az ő életével játszott a társulat. Ebben a szerepben is remekül helyt állt. 

Interjúsorozatunk következő állomásaként őt kérdeztük improvizációról, játékról, kreativitásról és majmokról.

Fotó: Juhász Éva

Mi jut eszedbe az improszínházról?
Az, hogy a spontaneitás ma már alig van jelen a mi kultúránkban, és hogy ez a tehetség rendkívüli – különösen, ha olyan sok tudással, széles tájékozottsággal és humorral társul, mint nálatok, a Momentán társulatban.

Hány Momentán előadáson voltál már?
Az eddig kb. 60 előadást megért Fröccs-sorozaton kívül, amelyben én is részt veszek, 10-12 előadáson.

Életedben egy helyzet, amikor improvizáltál (kivágtad magad).
Elég sok ilyen adódott/adódik. A kedvenc történetem (magamról J) 15 éves koromból származik, amikor is az énektanár új tagokat keresett az énekkarba, és én erre nem akartam időt szánni. Nyolcévi zongorázás után és majdnem abszolút hallásommal sikerült a próbaéneklést olyan hamisan megcsinálni, hogy a Tizenhárom fodor van a szoknyámon… első során sem jutottam túl, amikor is az énektanár sajnálkozva leintett: „Ülj le, kislányom…” :)

Spontán vagy előre megtervezve élsz?
Sajnos sokkal kevesebb spontaneitást engedek meg magamnak, ami az életvitelt illeti, mint amennyi az eszem szerint üdvös lenne.

Mi motivál a munkádban?
Fontos, hogy szükség legyen rám, „akarjanak”, kérjék a jelenlétemet, segítségemet – de azért az elismerésnek is nagyon tudok örülni.

Mikor érezted magad legkreatívabbnak életedben? És mikor legkevésbé?
Amikor írok, általában pszichológiai tárgyban, de még inkább, amikor a regényemet írtam. A Fröccs-ben nyújtott szereplésemmel is többnyire elégedett vagyok. Legkevésbé? Talán abban, ahogy a külsőmet, öltözködésemet „menedzselem”. Régóta álmodom ez ügyben egy olyan tanácsadóról, aki azért a személyiségemet is tiszteletben tartja, és nem akar valaki mást csinálni belőlem.

Milyen közegben vagy a legkreatívabb?
Kreatív emberek között!

Innováció vagy hagyomány?
A két dolog egyensúlyát kulcs-feltételnek gondolom. Önmagában egyik sem oké, a kettő jó ötvözete viszont csodás lehet.

Mondj egy viccet!
Két angol férfi beszélget egy pub-ban, amikor belép egy szörnyen ronda nő. Az egyik pasi odasúgja a másiknak: „My gosh, what an ugly woman!”, mire a másik: „But she is my wife!”. „Oh, I’m sorry!” – mondja az első, mire a társa: „Are YOU sorry??”

Woody Allen vagy Ben Stiller?

Woody Allen

Hogyan próbálnád megértetni egy csapat majommal, hogy mi az improvizáció?
Szerintem inkább az lenne nehéz, hogy megértsék, mi NEM improvizáció. Nem nekünk kéne őket tanítani erre, hanem nekik minket!

Kérdés vagy válasz?
Most nincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://momentantarsulat.blog.hu/api/trackback/id/tr107681008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása