Mi sem tudjuk, mit teszünk 5 perc múlva! // Momentán blogolunk

Momentán blogolunk

Kíváncsiság nélkül nem érdemes

Interjú Al Ghaoui Hesna újságíróval

2015. augusztus 17. - improggers

Al Ghaoui Hesna, a Bábel című műsor szerkesztő-műsorvezetője az Európai Fejlesztés Évének keretében volt a Momentán udvar vendége. A közös műsor nagyon izgalmasra sikerült, erről az Index már közölt egy cikket. Mi a már jól ismert kérdéseinket tettük fel Hesnának az improvizációról, interakcióról, játékról. Lássuk a válaszokat!

 

Fotó: Juhász Éva

Mi jut eszedbe az improszínházról?
A Momentán - valószínűleg azért, mert ennek a társulatnak köszönhetően találkoztam először ezzel a műfajjal.

Hány Momentán előadáson voltál már?
Legalább hét előadáson.

Életedben egy helyzet, amikor improvizáltál (kivágtad magad).
A háborús forgatások során folyamatosan improvizálnom kellett, mert ott aztán adódtak váratlan helyzetek. Az egyik alkalommal sehogyan sem sikerült közvetlenül a frontra eljutni, a hadsereg szigorításai miatt, miközben a szerkesztő odahaza húsz perces részletes riportot várt tőlem az adott konfliktusról. Két nap kétségbeesés után bevillant az ötlet, hogy ne ragaszkodjak a megszokott tudósítói panelekhez és csináljak egy nagyon szubjektív "háborús naplót" arról, hogy tulajdonképpen milyen média történelmi helyzetbe csöppentem (ilyen szigorítás ugyanis előtte egyáltalán nem volt jellemző) és arról csináltam húsz perces anyagot, hogy hogyan dolgozik a sajtó - és több száz, hozzám hasonlóan frusztrált haditudósító - a front szélén várakozva, miközben egy-két kasszám rakéta azért mégis becsapódik közénk, mit tesznek a szemfüles riporterek és hogyan ügyeskednek, hogy a képtelen helyzetben azért elcsípjenek egy-egy exkluzív sztorit. Végül ez lett az egyik legsikeresebb riportom.

Spontán vagy előre megtervezve élsz?
Elég spontán módon, ami azért kezd megváltozni azóta, hogy megszületett a kislányom, Neda. Mert ugyebár ilyenkor fontos a rendszer a mindennapokban, ugyanakkor kisgyerek mellett kell igazán megtanulnia improvizálni az embernek! A legváratlanabb helyeken és helyzetekben kellett megoldanom peluscserét és szoptatást! De ezek igazi maradandó emlékek lesznek! :)

Mi motivál a munkádban?
A kíváncsiság. Kíváncsiság nélkül nem is érdemes újságírással, műsorkészítéssel foglalkozni. A háborús forgatások során elképesztő motiváció volt az is, hogy a történelem alakulásának a közepébe csöppenhettem, a szemem láttára formálódott sokszor egy-egy ország sorsa, olyan emberekkel beszélgethettem, akik maguk alakították a történelmi eseményeket. A Bábel műsor készítése során pedig az az igazi motiváció, hogy elképesztő emberi sorsokkal találkozom, olyan emberekkel, akiktől én is rengeteget tanulhatok - legyen szó olyan valakiről, aki 30 évet töltött a halálsoron ártatlanul, vagy éppen olyanról, aki pénz nélkül él 13 éve, és nagyon jól boldogul.

Mikor érezted magad legkreatívabbnak életedben? És mikor legkevésbé?
Legkreatívabbnak akkor, amikor szabad kezet kapok, és amikor olyan témán dolgozhatom, ami igazán érdekel, beszippant, amiről napokon át tudnám kérdezgetni az interjúalanyomat. De az is igaz, hogy sokszor nehéz helyzetek hozzák ki belőlem a kreatív ötleteket, mert ilyenkor kénytelen vagyok egy lépést hátra tenni az egész feladattól, és valami teljesen más utat találni a megoldáshoz. Néha sokkal kreatívabb lesz ilyenkor a végeredmény is annál, mintha zökkenőmentesen kellett volna elvégeznem a munkát. A legkevésbé akkor érzem magam kreatívnak, ha fáradt vagyok, az kiöli az eget rengető gondolatokat.

Milyen közegben vagy a legkreatívabb?
Tapasztalatom szerint a kreativitás is "ragályos", mint a félelem vagy a hősies magatartás. Szóval kreatív emberekkel körülvéve.

Innováció vagy hagyomány?
Innováció.

Mondj egy viccet!
A sas és a sólyom azzal lazulnak, hogy leugranak a sziklafalról, majd amikor már majdnem földhöz érnének, kiterítik szárnyaikat, és felemelkednek. Arra jár a medve:
- Szasztok, megpróbálhatom én is?
- Hát persze....
Medve leugrik... a sas utánaszól:
- Te medve, te tudsz repülni?
- Nem...
- Lazaaaaa, nagyon lazaaa...

Woody Allen vagy Ben Stiller?
Woody Allen.

Hogyan próbálnád megértetni egy csapat majommal, hogy mi az improvizáció?
Berögzült panelek és előre megírt forgatókönyv nélkül reagálni nem várt helyzetekre. 

Kérdés vagy válasz?
Kérdés.

A bejegyzés trackback címe:

https://momentantarsulat.blog.hu/api/trackback/id/tr147731904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása